Dry Needling

We geven u graag wat informatie over dry needling en gebruiken daarbij de tekst van de officiële folder over deze behandelmethode

Wat is dry needling ?

Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen.

Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) naald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Dry needling: niet hetzelfde als accupunctuur

Bij accupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam.

Dry needling gebruikt meestal 1 naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten  zgn: ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.

Wat is een ‘trigger point’

Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast lokale drukpijn ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze vaak de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:
* pijn / stijfheid lokaal in een spier; pijn ‘op afstand’
* bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
* verminderde kracht in de betrokken spier(en)
* pijn ontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen
* koude, warmte, rillingen, hoofdpijn, duizeligheid e.a.

triggerpoints kunnen als volgt ontstaan:
* Acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeluk
* Chronisch, door een langdurig verkeerde houding
* Langdurige overbelasting van bijvoorbeeld arm, schouder en/of nek bij computergebruik
* Overbelasting / blessures bij sporters
* Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia
* Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips
* Psychologische factoren zoals stress en depressie
* Voetafwijkingen of beenlengteverschil
* Slaaptekort
* Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak

Wat doet de fysiotherapeut ?

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.

De behandeling richt zich vervolgens op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.
Daarna krijgt u oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

De kosten

Dry needling is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder.

Specialisatie
Fysiotherapeuten kunnen zich scholen in de dry needling methode.

Na het correct afronden van meerdere cursussen staan zij geregistreerd op de website en voldoen zij aan de eisen om dry needling veilig en kundig toe te passen. In onze praktijk is Elina Berghorst officieel geregistreerd om deze methode te mogen toepassen.

Meer informatie over dry needling vindt u op:  www.dryneedling.nl