Handtherapie – Fysiotherapie Papegaaij & Tegelaar – Kampen
Header afbeelding
Welkom bij Fysiotherapie Papegaaij & Tegelaar

Handtherapie

Wat is handtherapie?

Handtherapie is gespecialiseerde therapie voor de hand en de pols en wordt uitgevoerd door daarvoor opgeleide fysio- en/of ergotherapeuten. Door de complexiteit van de hand en pols is de handtherapie een vak apart.

Handtherapie is gericht op de revalidatie van klachten, letsels of aandoeningen van de hand en de pols. Ook na een operatie van de hand of pols is handtherapie vaak noodzakelijk.

Het doel van de handtherapie is het verbeteren van de handfunctie en het beter kunnen gebruiken van de hand tijdens dagelijkse activiteiten, zoals bij zelfverzorging, huishouden, werk, studie, hobby’s en sport.

Om dit doel te bereiken, maken we gebruik van verschillende interventies, zoals: litteken- en oedeembehandeling, het maken van een spalk, oefentherapie, training van functioneel gebruik van de hand/pols, het opbouwen van de conditie, het revalideren na een letsel of operatie, het geven van adviezen t.a.v. het gebruik van de hand tijdens dagelijkse handelingen, adviezen m.b.t. het gebruik van kleine hulpmiddelen en/of braces.

Voor wie is handtherapie?

Door een letsel of een aandoening kan uw handfunctie verminderd zijn en kunt u uw hand niet of minder goed gebruiken tijdens uw dagelijkse handelingen. Ook na een operatie kunt u klachten hebben waarvoor handtherapie nodig is. Voorbeelden van handklachten kunnen zijn: pijn, zwelling, stijfheid, tintelingen of verminderde kracht.

Veel voorkomende aandoeningen of letsels aan uw pols of hand:

Blessures zoals:

  • een breuk of gewricht dat uit de kom is geweest
  • ¬†een peesletsel

Klachten na een val op de hand en/of pols

Arthrose van de duim

Chirurgische ingrepen

Carpaaltunnelsyndroom

Peesontstekingen

Ziekte van Dupuytren

Reumatische aandoeningen

Overbelastingsklachten

Pijnklachten